ASLA Online ASLA Online ASLA Onine American Society of Landscape Architects
ASLA Online ASLA Online ASLA Online What's New Contact Us Site Map Search
 

Merit Award - DESIGN

right click to download print version
right click to download print version
right click to download print version
 

Nike World Headquarters North Expansion
Beaverton, OR

Mayer/Reed

Carol Mayer-Reed, FASLA
Principal, Mayer/Reed
319 SW Washington, Suite a20
Portland, OR 97204
Tel. 503-223-5953;
Fax 503-223-a076
carol@mayerreed.com


Purpose and Scope

The original Nike World Headquarters, comprised of 74 acres, was completed in 1907, to keep pace with the growth often company, Nike embarked in 1995 on a 90-acre expansion project immediately north of the original campus. In doing so, Nike was able to consolidate the officers onto one campus, providing employees a sense of cohesiveness within the organization and creating outdoor amenities for employees and visitors. The North expansion project was completed in the spring of 1999. The project consists of four office buildings (containing more than one million square feet, an athletic center, a conference center, parking structure, additional day care facilities and playgrounds, new outdoor sports facilities, and extensively site improvements

Project Goals and Objectives

1. Express the corporate culture of Nike: Strong guiding principles for the design of the Nike campus expansion was to reflect the essence of the company rattler than its products or advertising. The landscape and site design reflect that principle in a sense of timeliness rather then temporal. Corporate image and quality of life for Nike's employees are an important aspect of all the campus design elements. Preservation of the site's woodlands best demonstrates this objective.

2. Address the growth of the company: The north campus is designed to accommodate growth in a clear, understandable way. Open space and woodlands are preserved as the heart of the campus yet the site plan allows for expansion over time without removing any existing trees. Future buildings can be added to perimeter areas that now occupy open meadows or surface parking lots. A radial site plan allows more remote buildings to be connected back into the center.

3. Preserve and enhance natural resources of the site: Preservation of existing woodlands and Cedar Mill Creek provided the framework for site, development. All site improvements were designed to preserve the woodlands and enhance wetlands. The running track, carefully set into woodlands, creates a unique experience for runners and spectator while retaining the attributes of the site. Eleven additional acres of wetland and sedimentation ponds were constructed to help cleanse the water of Cedar Mill Creek and other stormwater runoff entering the site, stormwater from parking lots and athletic field is also handled through the constructed wetlands. Through the protection and enhancement measures, the campus remains a significant wildlife habitat site in Washington County.

4. Create a strong pedestrian orientation: The new north campus has a strong pedestrian link to the south campus via walkways, bridges, and perimeter jogging path. The north campus is organized around a central plaza, reminiscent of a European town square, which is utilized for a number of programs and events. Parking lots, along the site perimeter, are well-screened from walkways and buildings with plantings. A number of walkways extend throughout the campus, many of which are covered.

Use of public transportation by the employees is encouraged at Nike. A circular ring road and bus shelters provide convenient access for an inner campus bus, and frequent shuttle connections are made to the nearby light rail transit station. Walkways connect directly to the public bus stops located at the campus perimeter.

5. Provide outdoor facilities for employees and visitors: Creating opportunities for social interaction of employees through outdoor events and sports were an important aspect of the site program. Two regulation size soccer fields, a 400-meter running track, and a 2-mile jogging trail that encircles the entire site were all designed and constructed as part of the North Expansion project. Employee fitness and intramural team sports are encouraged and the continuing commitment by Nike to athletic excellence is evident throughout. Sports fields are programmed for events ranging from major professional exhibitions to community-based events and youth sport camps. Pleasant outdoor eating areas and places to relax are provided in a number of locations. Flexible performance space in the inner campus plaza allows for events.

6. Site characteristics: The north campus site was a former farmstead consisting of meadows, woodlands, planted windrows, and 2,800 linear feet of Cedar Mill Creek frontage. Prior to campus development, there were some small, disconnected degraded wetlands. Woodlands, however, were extensive and healthy. Native tree species include mature stands of Oregon oak, ponderosa pine and Douglas fir. Existing windrows are composed of mature birch and cottonwood trees. Site plan elements were worked carefully around existing wetlands, windrows and woodlands.

Role of the landscape architect

The landscape architects worked in close collaboration with the architects, engineers and environmental consultants on the site planning and design and preserving woodlands during the construction phase. The landscape architect designed the unifying site elements such as plazas, walkways, and the Jay Street campus entry; selected paving materials and designed retaining walls throughout the site; prepared all documentation, including drainage plans, for the sand-based athletic field; developed the alignment details for the jogging path; and oversaw all planting for the project.

Significance

The project is an outstanding example of corporate commitment to develop its extensive campus while preserving site amenities and improving the ecology. Through the site planning and design efforts, the project is a model for making responsible choices and accommodating planned growth over time without compromising the quality of the environment. The lines between the constructed and natural environment have been blended. An active, vital corporate workplace with many different sport venues is set into a carefully crafted, serene, and verdant landscape setting.


2001 Award Winners
Press Release
 
Copyright  1995-2000 by The American Society of Landscape Architects