ASLA Online ASLA Online ASLA Onine American Society of Landscape Architects
ASLA Online ASLA Online ASLA Online What's New Contact Us Site Map Search
 

Honor Award - DESIGN

right click to download print version
right click to download print version
right click to download print version
 

Silicon Graphics/Charleston Park
Mountain View, CA

SWA Group

William Callaway, FASLA
President, SWA Group
2200 Bridgeway Blvd.
PO Box 5904
Sausalito, CA 94965
Tel. 415-332-5100;
Fax. 415-332-0719
saulsalito@swagroup.com


Project Purpose

The design of SGI's campus and Charleston Park challenges conventional thinking about public and private space. The project began as the winning entry in a competition held by the City of Mountain View to develop the 26-acre brownfield site with an R&D campus and a five-acre public park. The design creates a strong identity for the campus and provides a much- needed civic space, while blurring distinctions between the private and public realms.

Role of the Landscape Architect

The landscape architects collaborated closely with the architects, developer and city from master planning through implementation, and played an essential role in securing public approvals. This creative collaboration led to two key planning decisions: first, to treat the campus and park as one landscape; and second, because of the large building footprints, to assert the presence of the landscape by raising the buildings and locating most of the 1,700 parking spaces below podium level. At the east and west ends of the project, the landscape slopes up to the podium from natural grade, providing a seamless connection from the park on the east through the campus to the improved creek corridor on the west.

Special Factors

The landscape, like the architecture, is designed to reflect the purpose of SGI and its unofficial corporate philosophy of "serious fun." The coexistence of pleasure and work is ensured by the character of outdoor spaces and further expressed by the two formal systems that shape circulation through the site. Sweeping curves suggest leisure. Straight lines, derived from the building column grid, express efficiency.

At the lower level of the park, a brick plaza provides for frequent concerts and civic gatherings. The plaza's bold striped pattern continues up the slope through a series of terraces and shallow pools. Rows of cherry trees and horsetail reinforce the graphic clarity of the composition. The presence of water suggests the fluid boundary between the park and campus. A grove of Grecian laurels at the top of the slope marks the literal, although imperceptible, line between public and private land.

A sinuous yellow brick path ties the campus' three gardens together. The contemplative East Garden's circular mounds echo the Calaveros Hills seen in the distance beyond. The Central Garden is a place where the entire SGI community can gather. Since this space cannot structurally support the weight of trees, umbrellas become the vertical shade-giving elements. The West Garden is devoted to recreation, and a volleyball court within a grove of elms is in constant use. Just to the north, a bocce court is contained within a small, elegant, rectangular garden. Within each of the major gardens, at the building stair towers, the ground is cut away to create openings which naturally ventilate the garage without the need for mechanical equipment.

Significance

The project redevelops a brownfield site, creates a new city park, and gives a new identity to this area of the city. Finally, the design of the S.G.I. campus departs emphatically from the convention of the corporate campus as private compound encircled by parking. Instead, the buildings open to receive the landscape that flows uninterrupted between private and public space.


2001 Award Winners
Press Release
 
Copyright  1995-2000 by The American Society of Landscape Architects