American Society of Landscape Architects ASLA 2008 Professional Awards
ASLA Home  | ASLA Honors and Awards  |  Call for Entries  |  Awards Jury  | Awards Press Release  |  News Room & Publications

<< back to main page

The Lurie Garden is prominently sited at the southern edge of Chicago's Millennium Park, adjacent to the Great Lawn with bandshell and trellis designed by Frank O. Gehry & Associates. Chicago's skyline and Lake Michigan are visible on the horizon. (Photo: Linda Oyama Bryan)
Gehry's bandshell "headdress" rises in the background, as the Shoulder Hedge frames the Lurie Garden in the foreground. The Seam splits the Light Plate (on the left) and the Dark Plate (on the right). (Photo: Linda Oyama Bryan)
During the late Spring and early Summer, a "river" of purple salvia runs through the Light Plate. (Photo: Gustafson Guthrie Nichol Ltd)
The Seam is a raised wooden boardwalk separating the Light and Dark Plates. The Seam wall, formed by the raised edge of the Dark Plate, appears to have been pushed up by a force under the surface of the Garden. (Photo: Piet Oudolf)
During the summer months, the Light Plate is abloom with the bright colors of native Midwestern prairie flowers, carefully selected by master plantsman Piet Oudolf. (Photo: Gustafson Guthrie Nichol Ltd)
The Seam provides casual seating and a place for Chicagoans to stretch out and dip their toes in the water. (Photo: Gustafson Guthrie Nichol Ltd)
At night, the Seam Wall is a highlighted feature in the Garden, lit from end-to-end from hidden fixtures under the boardwalk. The lit face of the Wall reflects in the water surface of the Seam's shallow water. (Photo: Gustafson Guthrie Nichol Ltd)
A stepped design of the boardwalk edge creates a wheelchair safety curb on one side and eliminates the need for a guardrail on the other side. It is also proportionally designed to provide a backrest for seated visitors. (Photo: Gustafson Guthrie Nichol Ltd)
The Light Plate at dusk during the Summer. (Photo: Gustafson Guthrie Nichol Ltd)


The Lurie Garden, Millennium Park, Chicago, Illinois
Gustafson Guthrie Nichol Ltd, Seattle, Washington
client: Millennium Park, Inc.

"The landscape architect has created an oasis in the center of the city. It works on so many levels, no wonder people love it. The plant palette is very rich and engaging. This is not our typical botanic garden; it has raised the bar and is far and away the most outstanding example of work submitted to the awards program this year."

— 2008 Professional Awards Jury Comments

PROJECT STATEMENT: The Lurie Garden is a 3-acre, rooftop garden in downtown Chicago’s Millennium Park. The Garden expresses Chicago’s distinct, urban landscape history as a bold, contemporary landmark that also offers quiet respite for people and urban wildlife. It distinguishes itself from other Millennium Park attractions by utilizing the media of plants and natural materials to create a memorable cultural experience. The design celebrates the built-up, engineered landscape of the Garden site and the City of Chicago.


Project Location, Scope and Size
The Lurie Garden brings a new, 3-acre public botanical garden to downtown Chicago. The garden is sited in Millennium Park, an ambitious new segment of Grant Park. The site is between a new bandshell by Frank O. Gehry & Associates and a new addition to the Chicago Art Institute by the Renzo Piano Building Workshop. The entire garden is constructed over the roof deck of the Lakefront Millennium Parking Garage.

Site and Context Investigation
Chicago built itself up from marshy origins and continues to rise ambitiously skyward. A refinement of nature and natural resources has accompanied Chicago’s willful development. Similarly, the site of the Lurie Garden has been built up over time. It has been elevated from wild shoreline, to railroad yard, to parking garage, to roof garden. Lurie Garden celebrates the exciting contrast between the past and present that lay within this site.

The strong grid layout of Chicago’s streets highlights striking physical features that are not orthogonal. Railways form sensuous braids that merge and swell through the grid. Angled roads radiate out of Chicago like crooked spokes from Grant Park’s location in the center of the city. The paths and other forms of the Lurie Garden, and their relationships to the formal grid structure of Grant Park, are inspired by these patterns and by the strong forms of Chicago’s bold, urban, and Midwestern landscape.

The Lurie Garden continues the precedent of Grant Park’s “rooms” with treed enclosures, perimeter circulation, and axial views; it expresses these qualities in forms that are distinct to the Garden’s special site and context.

In addition to these historic and infrastructural influences, the designers also had to take into account the large crowds of up to 10,000 people that pass through the Lurie Garden as they exit the Great Lawn after concerts, on their way to two elevator pavilions on the south side of the site.

Design Program and Intent
The Lurie Garden’s design concept responds to the rich history of the site and the city by conceptualizing and expressing the present and future of Chicago. The contrasting eras of Chicago’s landscape are made evident in sculpted landform and plant growth.

A giant, muscular hedge encloses the interior garden from the north and west. From the Art Institute, the “big shoulders” of the Shoulder Hedge appear to support the gleaming “headdress” of Gehry’s Bandshell to the north.

The Shoulder Hedge is a living wall that protects the garden’s interior from heavy pedestrian traffic, especially after concerts on the adjacent Great Lawn. It is structured by a metal framework, or Armature, that shapes several varieties of plants into one monumental hedge feature. Like a distant ridge in an open Midwestern landscape, the Hedge is a horizon that defines the bright foreground of the garden interior.

Within the Shoulder Hedge, the garden has two interior “Plates” that are planted with perennials and trees. The convex plates seem to be “punched up” from below by Chicago’s ambitious, upward force. The two plates each have their own form but combine to resemble a muscular torso. The plates, called the Dark Plate and Light Plate, strongly contrast with each other. The Dark Plate, referencing the marshy, mysterious past of the site and city, immerses people in the landscape. Visitors can experience this dream-like immersion in a swollen volume of robust plants and earthform. The Light Plate, referencing Chicago’s modern and artistic control of nature, offers control and prospect. The raised pathways and lower sweeps of plantings provide an exhilarating experience of surveying a bright and clean, controlled landscape.

The Seam is the boundary between the two plates. It is composed of a boardwalk that “floats” over a shallow water feature. The orientation of the Seam expresses the angle of the various historic retaining walls beneath the site, which created boundaries between the lake and the land. The seam represents Chicago’s historic, first effort to rise from the challenges of its marshy landscape: wooden boardwalks. These structures enabled the city to begin the process of raising its streets and buildings from the water. One crosses the Seam in order to move from the wild immersion of the Dark Plate to the controlled empowerment of the Light Plate.

Materials and Installation Methods
The Lurie Garden is built over-structure and due to load restrictions, the landforms were built-up using lightweight geofoam under the soil.

The Garden uses two types of stone for both paving and wall cladding. Limestone from a local Midwestern quarry, is used for all curbing, stone stairs, stair landings, wall coping, and wall cladding in the interior of the Garden. The limestone has either a “saw cut” (all vertical surfaces) or a “Modified Rock-Face” (all horizontal surfaces) finish. Granite is used as paving and wall veneer in the water feature and the Dark Plate. All exposed granite surfaces have a flamed finish.

The Seam boardwalk and all wood benches in the Garden are fabricated from FSC-certified Ipe.

The three primary types of metal used in the Garden are patinized Naval Brass (all metal plates in the Seam), patinized architectural bronze (all handrails), and powdercoated steel (the Armature).

Environmental Impact and Concerns
The Lurie Garden is a model of sustainable design. Built over the lid of an underground parking garage, the Garden reclaims three acres of land in downtown Chicago. The focus of the design is Chicago’s history and this was articulated through the extensive use of locally-grown native plants and local stones. The use of native plants is a constant reference to Chicago’s place within the Midwestern prairie. All limestone, the most visible stone in the garden, is from a local, Midwestern quarry. Additionally, the Shoulder Hedge serves as an important “hedgerow” shelter for birds and other local wildlife.

Collaboration with the Client and Other Designers
The Lurie Garden was the winning design in a competition held by the City of Chicago, Millennium Park, Inc, and the Driehaus Foundation. The client was Millennium Park, Inc. The client directed and supported the designers in developing and executing the intent of the selected competition design.

The landscape architects collaborated with a world-renowned perennial plantsman in developing and executing the detailed perennial plantings for the two Plates.

In addition the landscape architects collaborated with a well-regarded theater set designer who assisted with conceptual review, ensuring that the thematic and metaphorical qualities of the design were maintained through every aspect of the project.


Perennial Planting Design:
Piet Oudolf

Perennial Grower:
Northwind Perennial Farms

Conceptual Review:
Robert Israel

Project Management:
Spectrum Strategies

Local Landscape Architect:
Terry Guen Design Associates, Inc.

Structural and Civil Engineer:
KPFF Consulting Engineers

Irrigation Design:
Jeffrey L. Bruce & Company, LLC

Mechanical and Electrical Engineer:

Lighting Design:
Schuler & Shook, Inc.

Water Feature Design Consultant:
CMS Collaborative

Parking Garage Engineer:
McDonough Associates, Inc.

Specification Writer:

Cost Estimator:
Davis Langdon Adamson

Maggie Bench:
designed by Gustafson Guthrie Nichol Ltd and available through Landscape Forms

Light Fixtures:
Visor Open Air Luminaire by Erco

Mankato Kasota limestone by Mankato Kasota

Rayon Blue Granite by Associated Imports (contact:



Stone-faced seating steps line both sides of the South Walkway. The steps, like all vertical surfaces in the Garden, appear to be cut from solid layers of limestone beneath the site with textured top surfaces and smooth vertical faces. (Photo: Gustafson Guthrie Nichol Ltd)
An aerial view of the Light Plate, the Seam, and the Dark Plate. This view also accentuates the stone detailing with rough horizontal surfaces and smooth vertical surfaces, as if the limestone has been pushed out of the Chicago bedrock. (Photo: Mark Tomaras)
Snow blankets the Garden and fills in the water feature which is turned off during winter months. (Photo: Linda Oyama Bryan)
The Light Plate's perennial plantings glow in warm autumnal light. In the distance, the Armature provides a simple and permanent clipping guide for precisely maintaining the sculpted profile of the mature hedge. (Photo: Mark Tomaras)
The perennial plantings, a collaboration with world-renowned plantsman Piet Oudolf, are designed to bring beauty to the Garden in every season. Prairie grasses, like those seen here, reference Chicago's Midwestern locale, and add texture and color variations during the Fall. (Photo: Linda Oyama Bryan)
(Photo: Juan Rois)
Site Map - Spring
Site Map - Summer, Fall
Site Map - Winter
ASLA Home  | ASLA Honors and Awards  |  Call for Entries  |  Awards Jury  | Awards Press Release  |  News Room & Publications